Potřebné suroviny:

150 g slaniny bez chrupavky, nakrájené na malé kostky
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
1 lžička vlažné vody
1/2 kostky droždí nebo ½ pytlík sušeného droždí
50 g másla
2.5 dl mléka
150 g zakysané smetany, polotučné
150 g jemný Emmental AOC strouhaný
50 g Sbrinz strouhaný
1 žloutek

PletenecPříprava:

Slaninu osmažíme do křupava a necháme vystydnout. Mouku a sůl dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, rozmícháme v troše vlažného mléka a nalejeme do důlku. Máslo necháme zvolna rozpustit (nevařit!). Když je tekuté, sundáme ho z plotýnky a přilijeme mléko. Přidáme smetanu, špek a sýr pak vypracujeme v těsto nejdříve v míse, pak na vále hněteme cca 15 min. Necháme odpočinout , dokud nevykyne na dvojnásobek.

Utvoříme pletenec podobný vánočce, potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200 °C 30 – 40 minut v dolní častí vyhřáté trouby. Podávejte ještě mírně teplé.

 

Tip: Pokud něco zbude, můžeme nakrájet a opéct v toustovači