FonduePotřebné suroviny:
česnek dle chuti
3- 3,5 dl bílého vína
800 g strouhané směsi sýrů na fondue
20 g Maizeny nebo bramborového škrobu
pepř
muškátový ořech, ev. několik kapek citronové šťávy
trochu višňovice (Kirsch) – nemusí být

Příprava:

Nádobu na fondue vytřeme česnekem. Do nádoby na Fondue dáme víno, sýr, škrob (milovníci česneku přidají česnek) a za stálého míchání necháme pomalu rozpustit. Příliš vysoká teplota může způsobit sražení směsi.

Jakmile se ze směsi stane hustá homogenní masa, dochutíme ji kořením a položíme na stůl na připravený stojan s ohříváním. Do směsi namáčíme kostky chleba napíchnuté na vidličce. Fondue by se mělo lehce probublávat. Přílohy se nepodávají.

 

Upozornění:

Fondue je těžce stravitelné. Jako předkrm servírujte salát a jako dezert ovoce. Zapíjejte vínem nebo čajem, žádnými studenými nápoji, především ne pivem, protože způsobuje bolest břicha. Jako digestive doporučujeme pálenku.

Fondue má spoustu kalorií. Další den si vyjděte na alespoň hodinovou procházku.